Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

15.12.12
4
časť Rače pod cestou č.502 od železničnej stanice, pod Púchovskou cestou a Žitnou ulicou.
V roku 1840, keď začala premávka konskej železnice z Bratislavy (Pozsony) do Trnavy, bola tam vybudovaná stanica pre prepriahanie koní, ktoré ťahali vlak. Vlak premával v tom čase dvakrát za deň.
Pri krajinskej ceste do Bratislavy (Pozsony) sa nachádzal Pálfyovský majer so zájazdovým (ubytovacím) hostincom s názvom „U zeleného stromu“.
Neďaleko stál veľký strom topoľ ešte v 70. rokoch minulého storočia.
Neskôr tento hostinec bol pomenovaný podľa udalosti známej v povestiach, ako hostinec „PEKLO“.
Pôvodné objekty hostinca, ako aj prepriahacie stajne pre kone, ktoré ťahali vlak, boli pri rozširovaní cesty č.502 (do súčasného stavu) - zbúrané.
Mohutnejšia výstavba v tejto časti nastala po prechode konskej železnici na parnú premávku, ako aj rozširovaním železničnej trate smerom na Vajnory a budovaním „Zriaďovacieho nádražia“ – RENDEZU a prípojkou na hlavnú stanicu.
Táto časť Rače – Račišdorfu svoj rozmach výstavby pod názvom „Pozotória“ nabrala v rokoch po I. svetovej vojne, najmä v 30 rokoch minulého storočia.
Keď sa staval nový kostol na cintoríne (1936-1937), nová časť Račišdorfu mala už takmer 300 domov.
Z čoho vznikol názov „Pozotória“ nepodarilo sa nám rozlúštiť.
P. S.
Takýto názov jednej časti sa nachádza aj v meste Modra, ktorý tak isto hľadajú jeho pôvod a konzultovali to aj s nami.


Zapísal pre pamäť:
Ľudo Havlovič
Bratislava - Rača – december 2012


4 comments:

  1. Pan Havlovic. Pozotoria je uz,len miestna skomolenina. Povodne to vzniklo z dvoch slov POZSON a TOR. Co hovorovo znamenalo brana do Bratislavy. Cize POZSON-Bratislava TOR-brana-dvere. Kedze nedaleko bola stanica a zeleznica co pre mnohych znamenal uz vstup do Bratislavy samotny. Takze odtial ta Pozotoria. Keby zili v Raci,len Madari a Nemci bolo by to POZOTOR. Ale Slovaci k tomu pridali ia. A tak tu mame Pozotoriu,alebo Pozotoria.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za zaujímavú hypotézu - opiera sa o nejaké dostupné pramene?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dostupne pisomne pramene asi nenajdeme. Ale takto v detstve mi to vysvetloval dedko. Ten pracoval po Velkej vojne,ako ju volali prezivsi navratilci na Rendezi u CSD. V starej raci sa vravievalo napr. Dosla mi spesnina mam ju v Pozotorii na stanici.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zaujímavá hypotéza. Ako ale v tom prípade vysvetliť, že tento názov sa vyskytuje aj v Modre, ako písal pán Havlovič.

    OdpovedaťOdstrániť